Smart Services Bridge

Samen naar slimme innovatie

Door toenemende concurrentie uit binnen- en buitenland staan West-Vlaanderen en Zeeland voor een grote economische uitdaging. Om dit probleem duurzaam op te lossen, is een slimme, structurele samenwerking nodig via een innovatie-ecosysteem.


Het project Smart Services Bridge slaat de brug tussen kmo’s of mkb’s en de West-Vlaamse hogescholen VIVES en Howest en het Zeeuwse HZ University of applied sciences.

Dit Interreg Vlaanderen-Nederland project verkleint de afstand tussen het hoger onderwijs en de bedrijven en ontwikkelt op die manier synergiën die het innovatievermogen in de regio stimuleren.


SSB focust op een effectieve en structurele samenwerking met het oog op het (verder) innoveren van producten of diensten bij de kmo’s of mkb’s door:


  • Innovatietrajecten tussen kmo’s of mkb’s en hogescholen met ontwikkeling van producten en diensten en overdracht van technologie
  • Begeleiding van kmo’s om de innovaties efficiënt en succesvol te implementeren


Gedurende het project nemen 60 bedrijven deel aan een kosteloos maar wel kostbaar innovatietraject met een hogeschool. Elke hogeschool (Howest, VIVES en HZ) zal 20 innovatietrajecten met kmo’s of mkb’s uitvoeren. De bedrijven krijgen ook de nodige begeleiding om de innovatieve producten of diensten te implementeren en kunnen tijdens de valorisatietrajecten - onder leiding van OC West en Dockwize - en in grensoverschrijdende expertsessies onderling samenwerken.